Terdapat ralat dalam alat ini

Rabu, 17 November 2010

Jakarta-Bandung

"Wah...nk g holiday yek? "
"He3...bwk anak2 jalan..."
"Bestnyer....g mana ? "
"Nk g Bandung Jakarta "
" Oooooo.....ramai org g sana yek.....x boring ker?"
Hemmmm.....lately nie memang dah berlambak org Malaysia liburan di Jakarta & Bandung ......sgtlah x heran...dr org biasa, artis, designer ...sehinggalah org yg luar biasa smua menuju tempat yg sama. Kenapa agaknyer ??? Mungkin kerana matawang yg rendah kot...he3. Apapun  & dimana pun kita bercuti ia bergantung pada pengalaman masing2 ...... xkiralah dr segi apa pun...kan? Yg penting BEST QUALITY dgn anak2 & family.


10 October 2010

Seawal 4.00 pagi kami dah terpacak kt LCCT ....gara2 flight ke Jakarta 7:00am !!! (masa beli x terfikir kena gerak awal2....lupa diri bila dpt tiket yg murah giler ....RM 45 pegi balik)

memasing muka mengantuk coz kul 4am dah ada kt airport.....
danial masih tido but Sofia begitu teruja !!

Sofia ~ my lovely daughter 5 years old

"yea yea....jom g shopping !!!"

Sampai Jakarta kami dijemput oleh pak supir ; Pak Dedy (sgt peramah & baik hati....w/pun Sofia takut tgk tatoo kt lengan dia...he3).
Kami bertolak terus ke Bandung ~ dan tentunya tempat tujuan yg utama :- Factory Outlet !!!!
Factory Outlet tersgtlah byk kt Bandung nie.....rs x perlu nk g semua kot...rata2 jual benda yg sama...ladies wear, men casual, kids etc.....but something special kt FO nie...klu dah berkenan beli jelah coz nk cari the same design kt FO lain sure xkan jumpa punya.....sepanjang hari nie penat dok jalan dr satu FO ker satu FO ......The Summit, Herritage, Oasis, For Men, Secret, Natural, FOS......etc

11 October 2010



Pagi yg indah di Orrange Home Guest House (bilik cantik.....tp jauh dr tempat makan....i x rekemen u all stay sini klu nk hang out waktu mlm k)


depan bilik kt Orrange Home Guest House .....kolam ikan "feels like at home"


Second day ~ jom kita g Pasar Baru. Segala mcm benda ada jual kt sini....dr kain, baju2, telekung, pendek kata mak bapak je lah x jual kt sini...ha ha ha. Klu tgk kain yg pelbagai wane, jenis & paten....bersilau mata di buatnyer...he3...jom tgk gambar kt pasar baru....




 mak sibuk memilih telekung ~ habis rp600k                kedai kain ela

Memula nk half day jer kt sini ....tup tup sampai kul 4pm !!!! Mcm2 yg kami borong esp kain ....so heaven. My sis yg tgh pegnen 6 bulan sarat dok beli persiapan baby .... amazing .......sgt2 berbaloi !!! Just imagine 1 set tilam baby + bantal + kelambu rp100k @ rm35 ..... baju2 jgn citelah.....oh ye for my daughter Sofia i beli swimming suit .... normally beli kt sini sure cecah rm70 - rm80 ....kt Pasar Baru cuma rp90k x sampai pon rm30 !!!! Lepas g Pasar Baru we all teruskan perjalanan ke Toko Tiga (original jeans), Rumah Tas, Toko Anakku ......

13 October 2010

Third day ~ Bandung Ground Tour ~ Tangkuban Perahu, Hot Water Ciater, Lembang (tea plantation), Lunch 'Sunda Food' ....... masih bersama supir Pak Dedy yg baik hati....hu hu hu


Tangkuban Perahu ;








pemandangan yg cantik, cuaca agak sejuk. Tp yg plg x tahan dgn penjual kaki lima...BE CAREFUL....
mereka nie follow kita dr awal sampailah balik just to make sure kita beli barang diorg. Agak menakutkan & terganggu jugaklah kami semua.
Pak Dedy awal2 dah pesan jgn beli brg apa pun...even jgn sentuh barang tu...ckp je elok2 "ngak apa mas...trima kasih ya" 
Klu u all semua dah berkenan nk beli gak ....make sure BARGAIN giler-giler....my bro in law dah berkenan dgn Tasbih (memang cantik sesgt) memula dia letak harga rp450k...giler mahal...*diorg ingat org malaysia nie kaya kot....* xyah susah nk tawar hage pon...last kitaorg nk msk kete balik terus dia letak harga rp50k....kami pon x fikir panjang terus beli !!!! ha ha ha


Lunch kami pd hari nie...agak special (bg kamilah) coz first time makan masakan Sunda ..... tempat makan x mahal & bkn executive tp cukup bersih, selesa dan yg penting memang sedap !!!! Deretan kedai makan di kaki bukit mampu buat kami makan bertambah2...lebih2 mak ...he3
Istimewanya di sini...kami kena pilih apa yg kami nk mkn ..... so kami amik ayam 3 ketul, ikan talapia 2 ekor, ikan keli 2 ekor, begedel kentang, begedel jagung, tempe, jering & petai :- "mau di goreng @ distim?" hemmm ada 2 jenis masakan jer so we all decide smua kasi GORENG !! Hidangan bertambah lazat dgn ulam2 kampung, sambal & nasi kaler purple !!!
Yummy...soalan cepu mas dr my daughter "mama, kenapa ayam kt sini kecik sgt...mana cukup makan satu jer".....ha ha ha




Hot Water Ciater Spring ~ salah satu tempat menarik yg blh kita lawati kt sini.....i think u all better give more time lepak kt sini coz blh g spa air panas, rendam kaki kt kolam air panas ......so enjoy !!!!





Klu kt Malaysia kita mandi air terjun yg sejuk & dingin.....tp kt sini mandi air terjun yg panas !!!!! Aksi panas Zabid ms mandi air terjun.....ha ha ha

Seronok mak rendam kaki kt kolam air panas nie ....  oh ye for your info ada syarat rendam kaki kt sini tau.....cuma blh masuk 20 minit - 30 minit saja pastu kena rehat 10 minit...then br sambung lagi.....utk pompuan yg pegnen adalah dilarang !!!!
Sempat gaklah anak dara saya nie naik kuda ......dgn penuh gaya !!!
Lepas tu kami teruskan lawatan ke FO Jln Setia Budi dan beberapa tempat shopping yg lain.....*dlm erti kata menghabiskan lagi duit rupiah ...he3

14 October 2010

Pagi lagi kami memulakan perjalanan ..... sebelum menuju ke Airport Jakarta (flight 6:00pm) kami pusing2 Bandung ...... hari terakhir nie Ainin Sofia dah pandai ajuk cakap Pak Dedy....buat kami ketawa jer sepanjang perjalanan.



Naik beca ..... pusing2 Bandung !!!

                  Lapar plak ..... ms shopping td rs cam x lapar ...he3


Apa kes ??? Mcm2 cara nk amik perhatian...... mamat nie tengah keje 'edar flyers !!!


Depan Cihampelas Mall ....

Ok cukup sampai disini....apapun we all cukup happy .....first time dpt bwk mak jalan2 (out from Malaysia) .... actually aku sorang jer dah byk kali pegi ..... hubby, my kids, mak, my sis + bro first time holiday  kt sini...... bila tya diorg HOW'S BANDUNG ???? " NEXT YEAR KITA PEGI LAGI TAU BEFORE RAYA !!!!!" he3...... "kita ketemu lagi ya pak dedy" ucapan salam perpisahan dari Ainin Sofia ....

ADIOS ~ ~ ~




 

2 ulasan:

MSOM berkata...

Best betul Kak Na dan famili dapat pergi Bandung. Tahniah kerana membawa banyak kenangan menarik ya ibuk.

kak na berkata...

MSOM; kenangan yg x dpt dilupakan kerna ia menjadi lebih bermakna bila bersama org yg tersayang....anyway terima kasih kerna sudi baca catatan saya !!!